Levenverrijkend onderwijs 

Iedere school loopt zijn eigen proces. Ons aanbod 'levenverrijkend onderwijs' is daarom altijd maatwerk. We bekijken graag samen welke noden en vragen er leven in jouw team en hoe we in jullie proces iets kunnen betekenen. Hieronder lees je een greep uit de mogelijkheden. 

Naar een verbindend schoolklimaat

Een schoolklimaat verander je niet van vandaag op morgen. Droom je ervan om in jouw school een cultuur van verbinding en herstel te installeren? Begin met het te benoemen. De verdere weg kan vele vormen aannemen. Vanuit Ont-moet en Linkki denken we graag met je mee en stippelen we een traject op maat uit. We maken daarbij gretig gebruik van onze ervaring als leraar, leerlingbegeleider en directeur en onze expertise als trainer en procesbegeleider. 

Beter voorkomen dan genezen

Onder het motto 'beter voorkomen dan genezen' oefenen we op proactieve cirkels, een methodiek die bijdraagt aan positieve relaties en een veilig klasklimaat. Dat geeft je twee troeven in handen: minder kans op conflicten én een tool om in te zetten als er toch conflicten opduiken. We plaatsen deze methodiek in het ruimere plaatje van de preventiepiramide en herstelgericht handelen. Zo krijgt de aangereikte tool ook een duidelijk theoretisch kader. 

Een herstelgerichte aanpak van probleemgedrag 

Er gebeurt iets vreemds in ons onderwijs: wat leerstof betreft, vinden we het 'normaal' dat leerlingen fouten maken en daaruit kunnen leren. Als het om moeilijk gedrag gaat, zijn we vaak minder tolerant en minder bereid om in gesprek te gaan en te luisteren naar het verhaal achter het gedrag. We reageren gemakkelijk in de vorm van sancties: eenzijdig opgelegde maatregelen. Die gaan voorbij aan de impact van wat gebeurde op alle betrokkenen en laten de onderliggende emoties sudderen, waardoor we - zeker op langere termijn - zelden het gewenste effect bereiken. Een herstelgerichte aanpak kiest bewust voor dialoog. Herstel zet in op een duurzame oplossing door te focussen op de geleden schade (materieel, emotioneel, fysiek) en hoe die goed te maken. Dat vraagt om inzicht en verantwoordelijkheidszin. In deze training krijg je gesprekstechnieken en een theoretisch kader aangereikt die je ondersteunen in het voeren van herstelgesprekken en herstelcirkels.  

Botsing van culturen 

In onze diverse samenleving zien we veel jongeren die moeite hebben met het voortdurend switchen van schoolcultuur naar straatcultuur naar thuiscultuur. Om ons als leraar en begeleider van jongeren hiervan bewust te zijn, is het helpend om inzicht te krijgen in de werking en impact van deze driehoek en om te leren hoe we jongeren hierin kunnen ondersteunen zodat ze zoveel mogelijk tot leren komen. We baseren ons hierbij op onderzoek van de Nederlandse socioloog Ilias El Hadioui. 

Leren houden van je fouten 

Het hoofddoel van onderwijs is en blijft zonder meer het leerproces van jongeren. Om hen in een positief leerproces te krijgen en/of te houden, is feedback cruciaal. Vanuit verbindende communicatie leer je wat de kracht is van oprechte waardering, waar het verschil schuilt tussen feedback en een compliment. We koppelen deze inzichten aan de theorie van de growth mindset van Carol Dweck (prof. psychologie, Stanford, USA).  Deze training is interactief en nodigt je uit om te oefenen met eigen voorbeelden.